Burun kanaması nedir?
Basitçe ifade etmek gerekirse, burun kanaması, burnunuzun içini kaplayan dokudan kan kaybıdır.
Burun kanaması yaygındır. İnsanların yaklaşık% 60’ı yaşamları boyunca en az bir burun kanaması geçirir. Burnun yüzün ortasındaki konumu ve burnunuzun iç yüzeyindeki yüzeye yakın çok sayıda kan damarı, onu yaralanma ve burun kanamaları için kolay bir hedef haline getirir.
Burun kanaması ciddi mi?
Gürültünüzden kan gelmesi endişe verici olsa da, çoğu burun kanaması ciddi değildir ve evde yönetilebilir. Ancak bazıları doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir. Örneğin, sık sık burun kanaması geçiriyorsanız, doktorunuza görünün. Bu, araştırılması gereken diğer tıbbi sorunların erken bir işareti olabilir. Burun arkasında birkaç burun kanaması başlar. Bu burun kanamaları genellikle büyük kan damarlarından kaynaklanır, ağır kanamaya neden olur ve tehlikeli olabilir. Bu tür kanamalar için tıbbi yardıma ihtiyacınız olacaktır, özellikle de kanama bir yaralanmadan sonra meydana gelirse ve kanama burnunuza doğrudan baskı uyguladıktan 20 dakika sonra durmazsa. (Burun kanamasının nasıl durdurulacağına ilişkin adımları öğrenmek için okumaya devam edin.)
Farklı türde burun kanaması var mı?
Evet. Burun kanamaları, kanama bölgesi ile tanımlanır. İki ana türü vardır ve biri diğerinden daha ciddidir.
Bir ön burun kanaması burun iki yakasını ayıran duvarın alt kısmında burnunun önünde başlar (septum denir). Burnun bu ön bölgesindeki kılcal damarlar ve küçük kan damarları kırılgandır ve kolayca kırılıp kanayabilir. Bu en yaygın burun kanaması türüdür ve genellikle ciddi değildir. Bu burun kanamaları çocuklarda daha yaygındır ve genellikle evde tedavi edilebilir.
Bir arka burun kanaması derin burun içine oluşur. Bu burun kanaması, burnun boğaza yakın arka kısmındaki daha büyük kan damarlarındaki kanamadan kaynaklanır. Bu, öndeki burun kanamasından daha ciddi bir burun kanaması olabilir. Boğazın arkasından akabilecek ağır kanamaya neden olabilir. Bu tür burun kanaması için hemen tıbbi yardıma ihtiyacınız olabilir. Bu tür burun kanaması yetişkinlerde daha yaygındır.
Kimlerde burun kanaması olur?
Herkesin burnu kanayabilir. Bununla birlikte, burun kanaması olasılığı daha yüksek olan insanlar var.
2-10 yaş arasındaki çocuklar kuru hava, soğuk algınlığı, alerji ve burnuna parmak ve nesneler sokmak çocukları burun kanamasına daha yatkın hale getirir.
45 ila 65 yaş arasındaki yetişkinler. Kanın orta yaşlarda ve yaşlı yetişkinlerde pıhtılaşması daha uzun sürebilir. Kan inceltici ilaçlar (günlük aspirin kullanımı gibi), yüksek tansiyon , ateroskleroz (arter duvarlarının sertleşmesi) veya kanama bozukluğu olma olasılığı daha yüksektir.
Burundaki kan damarları hamileyken genişler ve bu da burun iç yüzeyindeki hassas kan damarlarına daha fazla baskı uygular.
Aspirin veya warfarin gibi kan inceltici ilaçlar alan kişiler.
Hemofili veya von Willebrand hastalığı gibi kan pıhtılaşma bozuklukları olan kişiler .
Belirtiler ve Nedenleri
Burun kanamasına ne sebep olur?
Burun kanamasının en yaygın nedeni kuru havadır. Kuru hava, sıcak, düşük nemli iklimlerden veya ısıtılmış iç mekan havasından kaynaklanabilir. Her iki ortam da burun zarının (burnunuzun içindeki hassas doku) kurumasına ve kabuklu hale gelmesine veya çatlamasına ve ovulduğunda veya toplandığında veya burnunuzu üflerken kanama olasılığının daha yüksek olmasına neden olur.
Burun kanamasının diğer yaygın nedenleri şunlardır:
- Burun çekme.
- Soğuk algınlığı (üst solunum yolu enfeksiyonları) ve sinüzit , özellikle tekrarlayan hapşırma, öksürme ve burunda şişmeye neden olan ataklar.
- Burnunu zorla üflemek.
- Burnunuza bir nesne sokmak.
- Burun ve / veya yüzde yaralanma.
- Alerjik ve alerjik olmayan rinit (burun zarının iltihabı).
- Kan inceltici ilaçlar (aspirin, steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlar , warfarin ve diğerleri).
- Burundan solunan kokain ve diğer uyuşturucular.
- Kimyasal tahriş edici maddeler (temizlik malzemelerindeki kimyasallar, işyerindeki kimyasal dumanlar, diğer güçlü kokular).
- Yüksek rakımlar. Yükseklik arttıkça hava daha ince (oksijen eksikliği) ve daha kurudur.
- Sapmış septum (burnun iki tarafını ayıran anormal bir duvar şekli).
- Burun kaşıntısı, akıntısı veya tıkanıklığını tedavi etmek için sık sık burun spreyi ve ilaç kullanımı. Bu ilaçlar – antihistaminikler ve dekonjestanlar – burun zarlarını kurutabilir.
Burun kanamasının diğer, daha az yaygın nedenleri şunlardır:
- Alkol kullanımı.
- Hemofili veya von Willebrand hastalığı veya lösemi gibi kanama bozuklukları .
- Yüksek kan basıncı.
- Ateroskleroz.
- Yüz ve burun ameliyatı.
- Burun tümörleri.
- Burun polipleri.
- Bağışıklık trombositopeni.
- Lösemi.
- Kalıtsal hemorajik telenjiektazi .
- Gebelik.
Burun kanamasında tedavi
Burun kanamasını durdurmak için başınızı hafifçe öne doğru eğin ve burnunuzun yumuşak kısmını burnunuzun köprüsünü oluşturan sert kemikli çıkıntıya sıkıştırın.
Burun kanamasını nasıl durdururum?
Burun kanamasını durdurmak için şu adımları izleyin:
- Rahatlayın.
- Dik oturun ve vücudunuzu ve başınızı hafifçe öne doğru eğin. Bu, kanın boğazınızdan aşağı akmasını önleyerek mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir . (Düz yatmayın veya başınızı bacaklarınızın arasına KOYMAYIN.)
- Ağzınızdan nefes alın.
- Kanı toplamak için mendil veya nemli bir bez kullanın.
- Burnunuzun yumuşak kısmını sıkıştırmak için başparmağınızı ve işaret parmağınızı kullanın. Burnun yumuşak kısmını burun köprüsünü oluşturan sert kemikli çıkıntıya sıkıştırdığınızdan emin olun. Burnun kemikli kısmında veya üzerinde sıkmak, kanamayı durdurmaya yardımcı olabileceği bir yere baskı yapmayacaktır.
- Kanamanın durup durmadığını kontrol etmeden önce burnunuzu en az 5 dakika (saatle zamanlanmış) sürekli olarak sıkıştırmaya devam edin. Burnunuz hala kanıyorsa, burnunuzu 10 dakika daha sıkmaya devam edin.
- İsterseniz, kan damarlarını (kanamayı yavaşlatacak) daha da daraltmaya yardımcı olmak ve rahatlık sağlamak için burnunuzun köprüsüne bir buz paketi uygulayın. Bu gerekli bir adım değil ama isterseniz bunu deneyebilirsiniz.
- Oksimetazolin (Afrin®, Dristan®, Neo-Synephrine®, Vicks Sinex®, diğerleri) gibi reçetesiz satılan bir dekonjestan spreyi burnun kanayan tarafına püskürtebilir ve ardından yukarıda açıklandığı gibi buruna basınç uygulayabilirsiniz. . UYARI: Bu topikal dekonjestan spreyler uzun süre kullanılmamalıdır. Bunu yapmak, aslında burun kanaması olasılığını artırabilir.
- Kanama durduktan sonra, EĞİLMEYİN, zorlamayın ve / veya ağır bir şey KALDIRMAYIN. Birkaç gün burnunuzu SÜPÜRMEYİN veya SÜRMEYİN.
Burun kanam varsa ne zaman acil servise gitmeliyim?
Derhal doktorunuzu arayın veya birinin sizi en yakın acil servise götürmesini sağlayın veya aşağıdaki durumlarda 911’i arayın
Yukarıdaki adımlarda anlatıldığı gibi burnunuza doğrudan baskı uyguladıktan 15 ila 20 dakikadan sonra kanamayı durduramazsınız.
Kanama hızlıdır veya kan kaybı büyüktür (bir fincandan fazla).
Nefes almakta güçlük çekiyorsun.
Çok miktarda kan yuttuğunuz için kustunuz.
Burun kanamanız, kafanıza bir darbe veya ciddi bir yaralanma (düşme, araba kazası, yüzünüze veya burnunuza çarpma) sonrasında.
Aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuzu arayın:
Sık sık burun kanaması yaşarsınız.
Anemi semptomlarınız var (zayıf veya baygınlık hissi, yorgunluk, üşüme, nefes darlığı, soluk cilt).
Burun kanaması olan iki yaşından küçük bir çocuğunuz var.
Kan inceltici ilaçlar (aspirin veya varfarin gibi) alıyorsunuz veya kan pıhtılaşma bozukluğunuz var ve kanama durmuyor.
Yeni bir ilacın başlamasıyla ortaya çıkmış gibi görünen bir burun kanaması yaşarsınız.
Vücudunuzun her yerinde olağandışı morarmaların yanı sıra burun kanaması yaşarsınız. Bu kombinasyon, kan pıhtılaşma bozukluğu (hemofili veya von Willebrand hastalığı), lösemi veya burun tümörü gibi daha ciddi bir durumu gösterebilir ve doktorunuz tarafından kontrol edilmesi gerekecektir.)
Burun kanaması ile doktoruma gittiğimde ne beklemeliyim?
Doktor, burun kanamanız hakkında size aşağıdaki soruları soracaktır:
- Burun kanamanızın uzunluğu (dakika olarak).
- Kaybedilen yaklaşık kan miktarı.
- Ne sıklıkla burun kanaması yaşıyorsun.
- Burun kanaması bir veya iki burun deliğini içeriyor mu?
- Doktorunuz ayrıca aspirin gibi reçetesiz satılan kan inceltici ilaçlar ve soğuk algınlığı ve alerji ilaçları dahil olmak üzere aldığınız ilaçları da soracaktır. Ayrıca, ailede kan hastalığı geçmişi olup olmadığını soracaklar ve alkol kullanımınız veya ilacın burnunuzdan çekildiği yasadışı uyuşturucu kullanımınız hakkında sorular soracaklar.
- Daha sonra doktorunuz, kanamanın kaynağını ve buna neyin neden olmuş olabileceğini belirlemek için burnunuzu inceleyecektir. Burun deliğini açık tutmak için küçük bir spekulum kullanacaklar ve burun geçişlerinizin içini görmek için çeşitli ışık kaynakları veya bir endoskop (ışıklı dürbün) kullanacaklar. Doktorunuz burun içini uyuşturmak (uyuşturmak) ve kan damarlarını daraltmak için topikal ilaçlar kullanabilir. Doktor ayrıca burnunuzun içindeki pıhtıları ve kabukları da temizleyecektir. Bu rahatsız edici olabilir ama acı verici değildir. Kan basıncınız ve nabzınız muhtemelen alınacaktır. Bazen kanama bozukluklarını, kan damarı anormalliklerini veya burun tümörlerini kontrol etmek için röntgen ve tomografi veya kan testleri istenebilir.
Burun kanamalarının tedavileri nelerdir?
Tedaviler nedene bağlıdır ve şunları içerebilir:
Burun tamponu: Kanama yerinde basınç oluşturmak için burnunuza gazlı bez, özel burun süngeri veya köpük veya şişirilebilir bir lateks balon yerleştirilir. Materyal, bir sağlık uzmanı tarafından çıkarılmadan önce genellikle 24 ila 48 saat yerinde bırakılır.
Koterizasyon: Bu prosedür, kanayan kan damarını kapatmak için kimyasal bir madde (gümüş nitrat) veya ısı enerjisi (elektrokoter) uygulamayı içerir. Burnunuzun içini uyuşturmak için önce burun deliğine lokal anestezik püskürtülür.
İlaç düzenlemeleri / yeni reçeteler: Kan inceltici ilaçların miktarını azaltmak veya durdurmak yardımcı olabilir. Ek olarak, kan basıncını kontrol etmek için ilaçlar gerekli olabilir. Kan pıhtılaşmasına yardımcı olan bir ilaç olan Tranexamic (Lystedaâ) reçete edilebilir.
Ligasyon: Bu prosedürde, kanamayı durdurmak için suçlu kan damarı bağlanır.
Burun kanamasını önlemek için ne yapabilirim?
- Burun geçişlerinizi nemli tutmak için her burun deliğine günde iki ila üç kez tuzlu burun spreyi veya tuzlu burun damlası kullanın. Bu ürünler tezgahtan satın alınabilir veya evde yapılabilir. (Tuzlu solüsyonu evde yapmak için: 1 çay kaşığı tuzu 1 litre musluk suyuna karıştırın. Suyu 20 dakika kaynatın, ılık olana kadar soğutun.)
- Havaya nem katmak için fırınınıza bir nemlendirici ekleyin veya gece yatak odanızda bir nemlendirici çalıştırın.
- Suda çözünür burun jellerini veya merhemleri bir pamuklu çubukla burun deliklerinize sürün. Bacitracin®, Vaseline® veya Ayr Gel®, kullanabileceğiniz reçetesiz satılan merhemlerin örnekleridir. Eküvyonu burnunuza yarım inçten fazla sokmadığınızdan emin olun. Bu jeller ve merhemler çoğu eczaneden satın alınabilir.
- Burnunuzu çok kuvvetli bir şekilde silmekten kaçının.
- Ağzını aç ve hapşır. Her zaman mendile veya kolunuzun kıvrımına hapşırın.
- Burnunuza parmaklar dahil sert bir şey koymaktan kaçının.
- Aspirin ve ibuprofen gibi kanamayı artırabilecek ilaç kullanımınızı sınırlayın. İlaçla ilgili herhangi bir ayarlamanın, özellikle warfarin (Coumadin®) gibi reçeteli ilaçlar ve steroidal olmayan antiinflamatuvar ilaçlar (NSAID’ler) gibi ilaç ayarlarının yalnızca doktorunuzun gözetiminde yapılması gerektiğini lütfen unutmayın.
- Nazal alerji belirtileriniz reçetesiz veya reçeteli ilaçlarla kolayca kontrol edilemiyorsa doktorunuza görünün. Tezgah üstü ürünleri kullanırken talimatları yakından takip ettiğinizden emin olun. Bunları aşırı kullanmak burun kanamasına neden olabilir.
- Sigarayı bırakın . Sigara içmek burnunuzu kurutur ve tahriş eder.
- Yüzünüzde ve burnunuzda yaralanmaya neden olabilecek faaliyetlere karışırsanız koruyucu başlıklar kullanın.
- Çocuğunuzun tırnaklarını kısa tutun.
Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, doktorunuzu aramaktan çekinmeyin.
Burun kanaması ne zaman ciddi bir olaydır?
Burnunuzdan kan geldiğini görmek birçok insan için korkutucu bir manzaradır. İyi haber şu ki burun kanamalarının çoğu ciddi değildir ve evde tedavi edilebilir. Bununla birlikte, çok miktarda kan kaybediyorsanız, 20 dakikalık denemeden sonra burun kanamanızı durduramıyorsanız veya başınız, yüzünüz veya burnunuzda ani bir yaralanma varsa, doktorunuza görünün veya acil tıbbi yardım alın. Sık sık burun kanaması geçiriyorsanız doktorunuza görünmek için randevu alın.
Sık sık burun kanamalarım oluyor. Nedeni ne? Endişelenmeli miyim?
Sık sık burun kanamanızın ciddi olmayan birçok nedeni vardır. En yaygın olanları:
- Alerji semptomlarının veya soğuk algınlığının / tıkanıklığın tedavisi için sık sık burun spreyi kullanımı. Bu ilaçları kısa bir süreliğine kullanmayı bırakmanız veya tamamen bırakmanız gerekebilir. Bu ürünleri kullanıyorsanız doktorunuzla konuşun.
- Kuru hava koşullarında yaşamak.
- Burnuna uyuşturucu sokmak.
- Nadir durumlarda, tekrarlanan burun kanamaları, bir kanama bozukluğunun veya diğer daha ciddi durumların bir işareti olabilir. Sık sık burun kanaması yaşıyorsanız, lütfen doktorunuza görünün.
Uyurken burun kanamasına ne sebep olur?
Uyku sırasında burun kanamalarının nedenleri gündüz oluşma nedenleriyle aynıdır – kuru hava, alerji ve soğuk algınlığının neden olduğu kurumuş burun zarı ve burnunuzu kaplayan hassas burun zarına zarar veren diğer üst solunum yolu enfeksiyonları. Başınızı yana yatırarak uyumak da burun boşluğuna doğrudan baskı uygulayabilir ve geceleri burun kanamalarının başka bir nedeni olabilir.
Burnumu her sümkürdüğümde neden kan görüyorum?
Sık sık burnunuzu sümkürürseniz veya kuvvetli üflerseniz, burnunuzdaki hassas kan damarlarına zarar vererek kanamalarına neden olabilirsiniz.